Μέλισσες – προτάσεις φιλαναγνωσίας από το Βιβλιοδρόμιο

To Βιβλιοδρόμιο, το blog της Βιβλιοθήκης του 43ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, μοιράστηκε σε ένα υπέροχο post τα εργαστήρια που έγιναν στα πλαίσια του μαθήματος με αφορμή το βιβλίο «Μέλισσες» του Piotr Socha & Wojciech Grajkowski

 

ΚΙ ΥΣΤΕΡΑ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ

Τις περισσότερες φορές επιλέγουμε εμείς το βιβλίο με το οποίο θα ασχοληθούμε την ώρα της Φιλαναγνωσίας. Είναι κάτι φορές όμως που έρχεται και μας επιλέγει εκείνο. Να κάπως έτσι!

Picture

Με αφορμή μια μέλισσα που βρέθηκε μέσα στην τάξη, συζητήσαμε γι’ αυτά τα σπουδαία έντομα. Την παρατηρήσαμε στον μεγεθυντικό φακό και θυμηθήκαμε το υπέροχο κόσμημα από τα Μάλια που θαυμάσαμε πέρυσι στις προθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου του Ηρακλείου. Δύο μέλισσες κουβαλούσαν μια σταγόνα μέλι στην κηρήθρα.

Picture

Η επόμενη μέρα, ημέρα βιβλιοθήκης, ξεκίνησε μετά μουσικής. Αν θέλετε να κάνετε ότι κι εμείς, κλείστε τα μάτια κι ακούστε προσεχτικά ένα μουσικό κομμάτι. Σκεφτείτε γι’ αυτό έναν τίτλος και μοιραστείτε με τους φίλους σας τα συναισθήματα που σας προκάλεσε. Έτοιμοι; Πάμε!

Picture

Τι σκεφτήκατε; Δείτε τι σκεφτήκαμε εμείς! Κάποιοι το πετύχαμε ακριβώς, άλλοι το πλησιάσαμε. Όλοι όμως νιώσαμε την ένταση, τη διαρκή κίνηση, τους έντονους ρυθμούς, τη σχέση με τη φύση, τη βουή ενός μελισσιού… ή μιας τάξης με παιδιά.

Picture

Η ώρα της αποκάλυψης ήρθε κι ακούσαμε ξανά το κομμάτι γνωρίζοντας πια πως είναι «Το πέταγμα της μέλισσας» του Rimsky Korsakov.

Picture

Διαβάσαμε ένα άρθρο και συζητήσαμε πάνω σε αυτό. Γιατί οι μέλισσες είναι τόσο σημαντικές; Γιατί η ΕΕ χρειάζεται να δεσμευτεί για την προστασία τους; Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο; Τι θα γινόταν αν οι μέλισσες εξαφανίζονταν από τον πλανήτη; Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να τις βοηθήσουμε;

Κι εκεί που μας λύθηκαν κάποιες απορίες μάς γεννήθηκαν άλλες! Από πότε υπάρχουν οι μέλισσες; Πόσο ζούν; Γιατί φτιάχνουν έτσι τις κηρήθρες; Μιλώντας για την οργάνωση της ζωής στην κυψέλη, ο Γιώργος παρατήρησε πως αν ήταν έτσι οργανωμένη και η ζωή των ανθρώπων, τότε δεν θα είχαμε πολέμους, θα είχαν όλοι δουλειά και φαγητό, θα υπήρχε καταμερισμός εργασίας και θα πρόσφεραν όλοι ό,τι μπορούσαν στην ομάδα. Χμ! Πολύ ενδιαφέρουσα. Είναι έτσι; Για να δούμε!

Εννοείται πως το βιβλιοφάγο δρακάκι μάς σύστησε το πλέον κατάλληλο βιβλίο για να μάθουμε όδο γίνεται περισσότερα για τις μέλισσες!

Picture

Το έχουμε λατρέψει το βιβλίο των Πολωνών Πιοτρ Σόχα και Βόιτσεκ Γκραϊκόφσκι από την αρχή! Είναι χορταστικό και όχι μονάχα για το μέγεθός του ή το γλυκό του θέμα… Το βιβλίο γνώσεων της Μικρής Σελήνης μπορεί να απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, καθώς διαβάζεται εξίσου το κείμενο αλλά και η εικόνα από μόνη της δίνει πολλές πληροφορίες. Όσοι το έχουν δανειστεί ήδη το έχουν ξεχωρίσει. Αφήστε που λόγω μεγέθους δεν υπάρχει περίπτωση να το χάσουμε ποτέ! Θα σας προτείναμε να μην το διαβάσετε μονομίας (όχι πως δεν δαβάζεται κι έτσι) αλλά να το ρουφήξετε αργά και απολαυστικά σα να είναι νέκταρ για να μπορείτε να ανακαλύπτετε κάθε φορά και καινούρια πράγματα! Μπορείτε ακόμη να δραματοποιήσετε τον κύκλο της ζωής των μελισσών ή να φτιάξετε ανθρώπινα γλυπτά με τα στάδιά της, όπως κάναμε κι εμείς.

 

 

 

 

 

Οι μέλισσες εμπνέουν… από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Δείτε πώς αποτυπώνονται στην τέχνη.

 

Εκτός από την παραγωγή μελιού, οι μέλισσες έχουν ταλέντο και στα Μαθηματικά και στην Αρχιτεκτονική. Δείτε και σχολιάστε το βίντεο που μας εξηγεί γιατί οι μέλισσες λατρεύουν τα εξάγωνα!

Και μιας και μας έβγαλε ο δρόμος, ας κάνουμε μια στάση και στο βιβλίο των Μαθηματικών και ας ασχοληθούμε με το κανονικό εξάγωνο. Ακολουθήστε τις οδηγίες του link για να φτιάξετε ένα

Αφού ανακαλύψετε όλα τα μυστικά ενός κανονικού εξαγώνου, είστε έτοιμοι για την επόμενη αποστολή που δεν είναι άλλη από την κατασκευή μιας κυψέλης!

Τις μέλισσες μπορείτε να τις πετύχετε σε όλα τα μαθήματα! Τυχαία νομίζετε πως έχουν τη φήμη των πιο εργατικών εντόμων; Μετά την Ιστορία, τη Μελέτη Περιβάλλοντος και τα Μαθηματικά… τώρα μέλισσες και στη Γλώσσα!
Picture

 

 

Η Φατμά μάς έδειξε πώς γράφεται η μέλισσα στα αραβικά. Μπορείτε να δοκιμάσετε να τη γράψετε κι εσείς. Μην ξεχάσετε μόνο να ξεκινήσετε από τα δεξιά προς τα αριστερά. Πώς σας φαίνεται;

Picture

Αν νομίζετε πως δε σας έφτασαν όσα μάθατε για τις μέλισσες και θα θέλατε να μάθετε κι άλλα, σάς προτείνουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα!

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s