Μια τίγρη στον κήπο – προτάσεις φιλαναγνωσίας

Tiger cover greek-page-001

Το βιβλίο της Lizzy Stewart Μια Τίγρη στον Κήπο είναι μια «σουρεαλιστική»  ιστορία που κρύβει μέσα της πολλά θέματα συζήτησης και αφορμές για δημιουργική απασχόληση. Για να βοηθήσουμε έναν παιδαγωγό ή έναν γονιό να καλλιεργήσει την φιλαναγνωσία και με άλλους τρόπους πέρα από την απόλαυση της ανάγνωσης ή της αφήγησης έχουμε συγκεντρώσει τα παρακάτω σημεία αναφοράς.

71w5qpjBZ8L

Συζήτηση γύρω από το συναίσθημα της βαρεμάρας

Τι νιώθω όταν βαριέμαι, Πώς το εκφράζω, Είναι ένα συναίσθημα που το αποδέχομαι ή το απορρίπτω και γιατί;

Συζήτηση γύρω από το κομμάτι της φαντασίας

Τι είναι αληθινό και τι φανταστικό; Ποια πλάσματα του βιβλίου είναι αληθινά και ποια φανταστικά; Με ποια κριτήρια διακρίνουμε το ένα ή το άλλο; Μπορεί το αληθινό να συνομιλεί με το φανταστικό και υπό ποιες συνθήκες; 

Η σχέση γιαγιάς – εγγονής/-ού

Ποιος είναι ο ρόλος της γιαγιάς στην οικογένεια; Ποια είναι η σχέση σας με τη γιαγιά; Τι σας αρέσει να κάνετε μαζί; Μπορείτε ακόμα να φτιάξετε ένα γενεαλογικό δέντρο!

Ανακαλύπτοντας τα ζώα (τίγρη, καμηλοπάρδαλη, λιβελούλες, πολική αρκούδα)

Πού ζουν, σε ποια οικογένεια ανήκουν, τι τρώνε και ποιες είναι οι συνήθειές τους;

91S0qfZ78LL

Ανακαλύπτουμε τα σαρκοφάγα φυτά

Πού φυτρώνουν; Ποια είναι τα βοτανικά τους χαρακτηριστικά; Πώς τρέφονται;

Καλλιτεχνικό παιχνίδι

Φτιάχνουμε μάσκες ζώων από χαρτί/ πιάτα μιας χρήσης/ υλικά ανακύκλωσης, φτιάχνουμε story boxes διαλέγοντας ένα δισέλιδο του βιβλίου και προσπαθούμε να το κάνουμε τρισδιάστατο, φτιάχνουμε λιβελούλες από ξύλο και χαρτί. 

Διαδραστικό παιχνίδι

Μοιράζουμε τους ρόλους της ιστορίας και βασισμένοι στο κείμενο, δημιουργούμε διαλόγους για να πούμε την ιστορία μέσα από το θεατρικό παιχνίδι.

Γλώσσα και δημιουργική γραφή

Αφού διαβάσουμε την ιστορία και συζητήσουμε για αυτή, καλύπτουμε τα κείμενα του βιβλίου και αφήνουμε τα παιδιά να ξαναγράψουν την ιστορία με δικούς τους διαλόγους και περιγραφές, Θα μπορούσαμε να κολλήσουμε bubbles πάνω από κάθε ήρωα της σελίδας και τα παιδιά να συμπλήρωναν τα λόγια που θα έλεγε ο ήρωας αν το βιβλίο είχε τη μορφή κόμικ.

Συγκριτική ανάγνωση

Διαβάζουμε κι άλλες ιστορίες που αναφέρονται στην βαρεμάρα ή έχουν πρωταγωνιστή τίγρη ή διαπραγματεύονται το φανταστικό- πραγματικό και συγκρίνουμε ομοιότητες και διαφορές.

Καλές αναγνωστικές περιπέτειες!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s